Roel's Praathoek - Over de website en het BBS

██████╗  ██████╗ ███████╗██╗     ███████╗    ██████╗ ██████╗  █████╗  █████╗ ████████╗██╗  ██╗ ██████╗ ███████╗██╗  ██╗    ██████╗ ██████╗ ███████╗
██╔══██╗██╔═══██╗██╔════╝██║     ██╔════╝    ██╔══██╗██╔══██╗██╔══██╗██╔══██╗╚══██╔══╝██║  ██║██╔═══██╗██╔════╝██║ ██╔╝    ██╔══██╗██╔══██╗██╔════╝
██████╔╝██║   ██║█████╗  ██║     ███████╗    ██████╔╝██████╔╝███████║███████║   ██║   ███████║██║   ██║█████╗  █████╔╝     ██████╔╝██████╔╝███████╗
██╔══██╗██║   ██║██╔══╝  ██║     ╚════██║    ██╔═══╝ ██╔══██╗██╔══██║██╔══██║   ██║   ██╔══██║██║   ██║██╔══╝  ██╔═██╗     ██╔══██╗██╔══██╗╚════██║
██║  ██║╚██████╔╝███████╗███████╗███████║    ██║     ██║  ██║██║  ██║██║  ██║   ██║   ██║  ██║╚██████╔╝███████╗██║  ██╗    ██████╔╝██████╔╝███████║
╚═╝  ╚═╝ ╚═════╝ ╚══════╝╚══════╝╚══════╝    ╚═╝     ╚═╝  ╚═╝╚═╝  ╚═╝╚═╝  ╚═╝   ╚═╝   ╚═╝  ╚═╝ ╚═════╝ ╚══════╝╚═╝  ╚═╝    ╚═════╝ ╚═════╝ ╚══════╝

"Roel's Praathoek"

De naam Roel's Praathoek heb ik lang geleden bedacht voor mijn BBS. Elk BBS had een naam, want dat moest gewoon. Zonder naam geen BBS, dus ook mijn BBS moest een naam krijgen. In het begin was de naam gewoon "Roel's BBS", want het was mijn BBS en ik had geen flitsende exotische namen in voorraad.

Het BBS had ook 'berichten gebieden' beschikbaar. Een berichten gebied kan je vergelijken met wat je op internet in de fora tegenkomt. Je had lokale berichtengebieden (alleen op het bbs zelf) en je had echomail gebieden, die tussen verschillende BBSsen (meestal 's nachts tijdens laag bel-tarief) werden uitgewisseld. Een BBS met echomail bood meer omdat er meer mensen in de berichten gebieden actief konden zijn.

Berichten, ofwel mail, betekende dat je berichten schreef, de electronische variant van kletsen, praten en dergelijke. Met een 'knipoog' naar het praathuis uit de fabeltjeskrant (jeugdsentiment), heb ik de naam van het BBS veranderd in "Roel's Praathoek", met in het begin nog korte tijd 'BBS' erachter. Veel BBSsen legden de nadruk op downloaden. Ik niet, ik vond de berichten in de 'echomail' interesanter. Daarom paste de naam "Roel's Praathoek" daar mooi bij.


Om bij echomail aan te geven vanaf welk BBS het bericht kwam werd echomail voorzien van een tag-regel. In deze regel werd eigenlijk promotie gemaakt voor dat BBS, natuurlijk ook met de bedoeling om meer gebruikers naar dat BBS te lokken. Vaak stond daar ook de snelheid bij die het BBS ondersteunde (daar was veel competitie in). Hieronder de taglijn van mijn BBS op de lijn die ISDN ondersteunde (toen in 1995 heel modern, maar in 2020 weer afgeschaft).

* Origin: Roel's Praathoek * Venlo NL * 077-3200441 * X75 (2:284/130)


Let op: Dit telefoonnummer heb ik al heel lang niet meer. Mijn BBS zit er niet, dus niet gaan bellen!

Geschiedenis

Het BBS was toegankelijk via een modem. Internet toegang was toen niet gebruikelijk en zonder dure huurlijn voor een BBS sowieso niet mogelijk. ADSL was er nog niet en als je ISDN had was je heel modern, maar dat kwam pas later. In het begin had je dus alleen een piepend analoog modem om een BBS te bellen of zelf een BBS te draaien. De snelheid die je met een modem haalde was laag, zeker in vergelijking met wat je tegenwoordig bij internet toegang verwacht.

Mijn allereerste modem was een viditel modem, die kon 1200b/s down en 75b/s up. Die was nog gehuurd en voor de eerste verkenningen online. De viditel dienst zelf was niet zo boeiend, maar het modem kon ook naar BBSen bellen. Zelf een BBS opzetten met een viditel modem was niet practisch want de 75b/s upload was gewoon te weinig. Het wachten op een BBS pagina duurde minuten en je betaalt per telefoon-tik. Toch was dit het begin.

M'n eerste eigen modem was 300 baud, beide kanten op (eigenlijk ook 1200/75, maar die 75 'up' telt niet voor een BBS, en omgekeerd 75/1200 kon daarmee ook niet). Daarna kwamen er modems die 1200 en 2400 baud en full-duplex konden doen. Veel later werd dat via 9600 ook 14400 bps. Toen kwam ISDN kwam met (max 2 keer) 64kb/s. Ook de modems werden nog ietsjes sneller, maar dat ging dan wel samen met een lagere uplink, marketing deed z'n werk wel, dus ook die modems waren toch gewild, ondanks de lagere upload dan download.

Je betaalde voor de verbindingen per minuut. Binnen je eigen regio was bellen goedkoper dan daarbuiten. Om de kosten te reduceren, zocht je naar een BBS binnen je eigen regio. Om toch met mensen verder weg te kunnen communiceren waren er BBS netwerken die snachts met mail en files uitwisselden door via een schema elkaar te bellen en de nieuwe berichten uitwisselden. Mijn BBS deed daar ook aan mee en dat is nog te zien als je naar mijn oude BBS naam zoekt, die staat nog in vele BBS-lijsten en ook in node-lijsten.

Halverwege het jaar 2000 ben ik gestopt met BBS. De directe aanleiding was dat de computer van het BBS de geest gaf, maar eigenlijk was het BBS al langer niet meer echt actief.

Intussen begon kabel-internet en ADSL-internet langzaam beschikbaar te komen. Die kon je alleen voor internet toegang gebruiken en dat was erg anders dan een BBS. Ook de afrekenstruktuur werd anders, je betaalde niet meer voor de tijdsduur van elke aparte verbinding maar per maand een vast bedrag. Er waren nog wel wat BBSsen die ook via internet toegankelijk waren, maar het BBS tijdperk toen wel voorbij.

Episode 1 of 8 of the BBS The documentary, a mini-series by Jason Scott.

Internet aansluiting

Een beetje geschiedenis

Tijdens m'n late BBS tijd kwam internet op, alleen beschikbaar via het met een modem inbellen op een speciaal telefoonnummer, veelal ook lokaal. Je moest je online tijd wel in de gaten houden, want je betaalde nog steeds voor telefoontikken. Het was eigenlijk vooral geschikt voor email en het zoeken van informatie (het www) en het af en toe downloaden, maar niet teveel.

ADSL begon vanaf ongeveer 2000 beschikbaar te komen, maar dat ging geleidelijk. Ik moest meer dan een jaar wachten voordat ADSL voor mijn aansluiting beschikbaar kwam. Het duurde tot juli of augustus voor het echt aangesloten kon worden. Ik kreeg een '1e generatie' ADSL op mijn ISDN aansluiting via de ISP XS4ALL. Kort daarop verhuisde ik (binnen de wijk zelfs), waardoor ik weer driekwart jaar zonder zat, maar uiteindelijk had ik toch weer ADSL. Het abo had een snelheid van 512kb/s (als ik het goed heb), maar theoretisch zou 8Mb/s ooit kunnen. Belangrijk was dat ADSL 'always on' was met vaste voorspelbare maandkosten, ISDN werd per minuut (of per seconde) afgerekend, dus variabele kosten, zonder maximum.

Met een analoog modem lukte het om zo tussen de 19k en 33k symetrisch te halen, later zelfs tot theoretisch 56k/28k asymetrisch. Of je die snelheid echt haalde hing van een boel zaken af waar je geen invloed op had, o.a. de kwaliteit van alle telefoonlijnen.
Met ISDN was je snelheid gegarandeerd, maar de andere kant moest een compatibele ISDN protocol ondersteunen en voor internet moest je ISP inbelpunt ook ISDN ondersteunen.

Bij ADSL had je alleen internet, maar om de verbindingen zelf hoefde je je geen zorgen meer te maken. Zoals bekend, werd de ADSL snelheid voor de meeste abo's in stapjes geleidelijk verhoogd. Ook ADSL zelf ontwikkelde zich verder en de volgende stap werd ADSL2 (tot 20Mb/s i.p.v 8Mb/s). Daarvoor moest wel de centrale geschikt gemaakt zijn en had je een nieuw modem nodig. Bovendien zag je dat ADSL in combinatie met ISDN deze ontwikkeling niet volgde. Veel ISP's boden een combinatie met ISDN niet eens aan, waardoor de theoretische bovengrens voor ISDN aansluitingen bij 8Mb bleef staan.

Met ADSL van ISDN terug naar POTS

Maar goed, ISDN was duur en ik belde nagenoeg niet (ik had immers ook een mobieltje) en de extra nummers (voorheen voor het BBS) werden toch niet meer gebruikt. Toen ook nog de ISDN gigaset DECT thuiscentrale de geest gaf, was dat een trigger voor de volgende fase. Kosten besparing en toch sneller internet.


Omzetten van ISDN naar analoog ging slechts door opzeggen van de telefoonlijn en opnieuw aanvragen. Daarvoor moest eerst ADSL worden opgezegd. Een goed moment om meteen ook een andere ISP te overwegen. Gezien de impact van dit alles en omdat het niet duurder was via de route van het aanvragen van een nieuwe telefoonlijn. Ik koos voor een belbudget telefoon aansluiting, aan te vragen bij KPN, met daarop ADSL internet van de nieuwe ISP. Het opzeggen van de oude ISP en het oude telefoon abo deed ik pas nadat de nieuw aansluiting werkend was (zelfs toen was het nog niet zo vanzelfsprekend dat geplande opleverdata ook gehaald werden). Toen het zover was en de nieuwe aansluiting werkte, exit XS4ALL, m'n eerste ISP.

De nieuwe ISP werd Orange met een 'tot 20Mb' internet abo en ADSL2. Die aansluiting haalde in de praktijk zo tussen de 8 a 10Mb/s, wat iets sneller was dan de 6Mb/s ik had. Het eerste jaar werkte internet bij de nieuwe ISP goed, maar daarna werd het modem-router kastje minder stabiel. Ik moest af en toe het modem resetten om de zaak weer aan de gang te krijgen. Dat werd irritant en leek steeds vaker te moeten. Volgens de helpdesk was er niets aan de hand, dus helpen deden ze niet. Aan het einde van het tweede jaar daarom overgestapt (toen had je nog jaarcontracten) van OnLine (de opvolger van Orange) naar een nieuwe ISP, vooral om van die instabiele 'livebox' af te komen.

Wisselen van ISP i.v.m. slechte verbinding

Ik stapte over naar Tele2 met een internet abo van 10Mb. Deze overstap in oktober 2008 ging probleemloos, ik heb gewoon 's-avonds het oude modem afgekoppeld en het nieuwe modem aangekoppeld. Daarna liep internet via de nieuwe ISP. Het modem kon zelfs WiFi, handig voor de laptop en ik kreeg ook nog overstapkorting. :) Dit abo werd na een paar maanden omgezet naar een standaard abo 'tot 20Mb' voor dezelfde prijs omdat tele2 het aantal abo's consolideerde. Dat bleek op de snelheid geen invloed te hebben, de lijn was stabiel (10down/1up) en niets gemerkt van storingen.

Overstappen naar VDSL van ADSL, weer een ISP wissel

In 15 jaar ADSL bij 3 providers is er veel veranderd. Met VDSL is weer een hogere snelheid mogelijk. Stilstand is achteruitgang en ik wilde sneller internet, maar liefst niet meer betalen. Ik heb gekozen voor KPN Internet Basis. Zodra glasvezel komt, wordt dat meteen omgezet volgens de melding die kwam bij het aanmelden op de website (kiezen kon niet eens). Ik heb ook gelijk de snelheids upgrade naar 50Mb/s aan laten zetten, kan je immers per maand ook uitzetten en ik wilde wel weten of dat echt gaat werken.

De lijn is augustus 2014 omgezet. De oude verbinding viel in de ochtend uit, toen heb ik het modem omgewisseld en had weer internet. De omzetting werd ook gemeld per SMS, maar die ontving ik pas veel later. De snelheid is omhoog gegaan, zo ruim 40Mb/s down en tegen de 7Mb/s up volgens de speedtest. Helaas werkt nu de IPv6 tunnel niet meer. Ik moest nog wel wat instellingen aanpassen, maar daarna werkte alles weer, zelfs de IPv6 tunnel (zie ipv6 pagina). Het VDSL kastje is nogal dichtgetimmerd, maar valt uiteindelijk niet zo tegen als dat ik in de diverse fora lees. Het blijft natuurlijk een 'Residential Gateway' en die moet gewoon werken.

De snelheidsverhoging tot 50Mb/s werkt goed, maar kost ook 10 Euro per maand extra. Voor browsen, email en 'uitzending gemist', heb ik zoveel helemaal niet nodig (m'n oude 10/1 was ook voldoende). Toen na drie maanden de introductie korting verviel, heb ik de verhoging weer uit laten zetten (ik moest wel bellen, ging niet via de website). Dat is gebeurt en nu heb ik 20/2 over en dat is ook snel zat.

Nabeschouwing

Zomer 2013

Voor mijn website gebruik ik de naam "Roel's Praathoek" opnieuw.

Ik gebruik deze website om ervaring op te doen met HTML5 en CSS. Daarnaast kijk ik naar wat de zoekmachines met en voor deze website doen. Ik ben ook nog met de vormgeving aan het experimenteren.

Herfst 2013

De site krijgt steeds meer vorm. Voor wat nieuwe onderwerpen is een eigen pagina toegevoegd. Andere pagina's zijn weer verdwenen. Er is nu ook een koppeling met mijn google+ profiel. Na suggesties uit webmastertools van zowel de google als bing een aantal aanpassingen doorgevoerd.

Zomer 2014

Er zijn de afgelopen maanden wat pagina's toegevoegd en bestaande aangepast. Niets bijzonders eigenlijk, maar langzaam krijgt de site meer inhoud. Ik heb ook nog wat ideeën die ik verder moet uitwerken. Op technische vlak is een toevoeging dat https nu wordt afgedwongen met een publiek certificaat (eerder was https wel mogelijk maar werd niet afgedwongen en in het prille begin nog met een self-signed certificaat). Dat betekent dat de verbinding nu altijd versleuteld is, gewoon omdat het kan.

Ik ben een site gestart over powershell. Ik heb de web-links en blog-lijst die met PowerShell te maken hebben naar die site verhuisd. De Powershell site is in Engelstalig, omdat dit beter op dat onderwerp aansluit. Op m'n linklijst staat een verwijzing naar de powershell link-pagina's. Een blog onderdeel op de site zelf is er nog niet, maar wel een blogspot en wordpress link.

42

Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything.

World IPv6 Launch