Roel's Praathoek - KPN Internet

Op deze pagina beschrijf ik m'n ervaringen met KPN Internet, vanaf de aanvraag via de website, de overstap, het wisselen van snelheid tot (bijna een jaar later) het omzetten van VDSL naar GLAS.

KPN Internet

KPN levert in juli 2014 onder de naam Internet Basis een eenvoudig internet abo via VDSL met een snelheid van 20/2 (down/up in Mb/s). Je kan daarbij kiezen voor extra snelheids met naar keuze 50/5 of 80/8. Bij m'n vorige provider had ik ADSL2 en haalde ik met mijn tot 20Mb abo zo rond de 11/1, daarom had ik zo m'n twijfels wat daar dan van overblijft. Met VDSL blijkt nu dat de beloofde snelheid echt gehaald wordt.

Voor deze overstap heb ik bij KPN een internet-only abo gevonden, hoewel dat was wel even zoeken was (eigenlijk willen alle ISP's vooral alles in 1 paketten verkopen). Ik wil alleen internet en eventueel bellen erbij, mits dat niets extra kost, want ik heb een mobiel en daar bel ik vooral mee. Voor TV pluk ik de Nederlandse FTA kanalen gewoon uit de lucht (DVB-T dus) om af en toe het nieuws of een programma's te zien. Verder zijn er de video-streams, zoals uitzending gemist, gewoon via de TV zonder extra kastjes of abo.

Nadat het nieuwe internet abo actief werd, heb ik gekeken hoe het met de snelheid zat. Uit dit plaatje blijkt dat de snelheid vooral begrenst lijkt door de cap van het abo, en niet de limiet van de verbinding zelf. Later meer tests, met en zonder extra snelheid.

Snelheids van KPN Internet (VDSL) met snelheidsverhoging tot 50 Mbit

De snelheid van dit abo is in de praktijk ruim 40Mb/s down en tegen de 7Mb/s up geworden. De uplink is vrijwel altijd zo gemiddeld die 7Mb/s, maar de downlink varieert wat meer, maar komt meestal aardig in de buurt van de 50 bij verschillende steekproeven.

Met deze snelheid kan de koperlijn zich nog best meten met kabelinternet. De 50/5 snelheid is een stuk beter dan m'n oude 10/1 via hetzelfde 'koper'. Bij een kabel-abo moet je bovendien betalen aan/voor TV zenders, die je er verplicht bij hebt. Nog even de vergelijking met het prille begin, zo'n 25 jaar geleden. In vergelijking met 1990 en het viditel modem, is de snelheid zo ongeveer een half miljoen keer sneller geworden (denk 1200/75 of 300/300 en nu 50.000.000/5.000.000).

Ik heb de speedtest na twee maanden opnieuw uitgevoerd. Aanleiding was dat ik op fora berichten zag dat de snelheid na verloop van tijd zou teruglopen. Het resultaat van de speedtest is ongeveer gelijk aan die van de opleverdag. Het blijft natuurlijk een steekproef en ik heb ook wel eens lagere snelheden gezien (niet vandaag overigens). Ik test dit niet vaak, alleen als daar een aanleiding toe is.

Snelheids verhoging uitzetten

Omdat het kortings tarief van de 1e 3 maanden van de nieuwe internetaansluiting afliep, wilde ik de dienst snelheidsverhoging' weer uitzetten (scheelt toch een tientje per maand). Volgens de info op 'mijn KPN portal' zou je dat gewoon zelf kunnen doen. Helaas bestaat die keuze niet. Je kan wel voor een verhoging naar 50 Mb/s of 80 Mb/s kiezen, maar er is geen keuze om terug naar de standaard snelheid te gaan, c.q. de snelheids verhoging uit te zetten.
Wel raar want in de 'mijn KPN portal' staat 'U kunt deze extra dienst niet annuleren, wel maandelijks aan en/of uitzetten.' Dat is precies wat ik wil, deze dienst uitzetten als ik em niet nodig heb en aanzetten wanneer ik em wel wil gebruiken.

Ik moet dus uitzoeken hoe deze 'extra dienst' zoals beloofd weer 'uit' kan worden gezet. De 'mijn kpn portal' bied me die keuze niet. Na wat googelen en bladeren op het rommelige forum, vind ik geen antwoord. Ik besluit om gewoon te bellen. Bellen blijkt ook de oplossing (lekker efficient). Ik zie de volgende maand dat de extra kosten netjes verdwenen zijn van de rekening, dus dat gaat goed.

Opmerkelijk is dat ik een paar dagen na het uitzetten van de extra snelheid, via het dasboard een aanbod voor 'drie maanden gratis snelheids verhoging naar 50Mb/s'. Dat zal wel standaard zijn als het nog niet aanstaat, dus dat ga ik binnenkort weer 'testen :-)'. De hogere 'up' is natuurlijk prettig, de website wordt er wat sneller door.

Uit de speedtest blijkt dat ik nu ongeveer 20Mb/s 'down' en 2Mb/s 'up' heb. Volgens de website hoort bij de basis snelheid maar 10Mb/s 'down' en 2Mb/s 'up' (dat was volgens mij eerder 1 Mb/s) maar daar ga ik niet over klagen. Een paar weken later blijkt ook de website deze 20/2 snelheden aan te geven, dus er is kennelijk een algehele snelheidsverhoging geweest.

Glasvezel komt eraan

Uit mail en brieven blijkt dat Reggefiber echt glas komt aanleggen. Dat levert straks ook weer verandering op, hopelijk vooral meer 'up'. Volgens de prognose zou ik eind april aangesloten zijn. Tijdje later is dat mei geworden. Intussen liggen de oranje glaskabels al tot aan de gevel, maar er gebeurt al weken niets. Het is maart en ik besluit het aanbod 'drie maanden gratis snelheidsverhoging tot 50Mb/s' aan te nemen, zodat ik een betere upload krijg (tot het glas actief gemaakt wordt).

Snelheids verhoging aanzetten

Aanzetten van 'de dienst snelheids verhoging' (3 maanden gratis proberen) is een kwestie van het juiste vinkje zetten. Na een paar dagen is de nieuwe snelheid ook actief en passend bij de beloofde 50Mb/s. Ik ben vergeten om van de speedtest screenshots te maken en intussen is de extra snelheid alweer uitgezet (zie hieronder), dus geen plaatje erbij :) Heb wel de VDSL status, dus daarom dat plaatje. Deze status is van nadat er (twee weken geleden) nachtelijke werkzaamheden aan het netwerk waren en er vermoedelijk ook een firmware update voor het modem is geweest. Ik zie nu in elk geval opties om IPv6 aan te zetten op het modem. Die opties hebben nu echter nog geen effect, dus er moet elders ook nog iets voor gedaan worden, vermoed ik.

Snelheids verhoging uitzetten, gratis proefperiode voorbij

Uitzetten van 'de dienst snelheids verhoging' moet nog door te bellen, want de website geeft die keuze nog steeds niet. Nu ja dat is eigenlijk ook zo gepiept, maar niet erg efficient (de callcenter mensen kosten ook geld, toch). Weer opmerkelijk is dat ik een paar dagen na het uitzetten van de extra snelheid, nog niet zie dat de snelheid is verlaagd. De speedtest geeft ook een ander verrassend resultaat. De upload is 20Mb/s en dat is een stuk hoger dan beloofd. De hogere 'up' maakt m'n website sneller. afwachten hoelang dat zo blijft. In elk geval is dit bewijs dat het technisch gewoon mogelijk is :).

Ik constateer dat het uitzetten van de extra snelheid is mislukt. Ik heb het idee dat er iets is foutgegaan, maar dat blijft gissen. Ik heb ook geen email met een bevestiging van de aanpassing gehad en in 'mijn kpn portal' staat de 'snelheidsverhoging 50 Mb/s' nog aan. Naja, later maar weer eens bellen.

KPN zet abo om naar 'Internet Standaard'

Een email gehad van KPN met daarin de mededeling dat KPN wijzigingen in de abonnementen heeft doorgevoerd en het daarom voor mij gunstig is te switchen van 'KPN Internet Basis' met snelheidsverhoging naar 'KPN Internet Standaard'. Dit nieuwe abo heeft dezelfde snelheid maar een gunstiger prijs. KPN heeft die aanpassing ook maar meteen automatisch doorgevoerd en dat is in dit geval wel handig. Het verschil in kosten tussen basis (20/2) en standaard (60/6) is nu nog maar 5 euro, en dat past m.i. ook beter bij het geringe verschil in snelheid dat je daadwerkelijk ervaart.

Bij de nieuwe paketten zijn de snelheden iets omhoog gegaan (10/2 werd 20/2 en 50/5 werd 60/6). Na een aangekondigd 'nachtelijk onderhoud' zijn de snelheid ook echt veranderd, maar 50/5 of 60/6 is natuurlijk maar een marginaal verschil. Opvallend zijn de met de speedtest gemeten snelheden. De upload is gewoon rond de 20Mb/s (ruim boven de beloofde 6). De download is ook iets hoger, maar niet spectaculair.

Glasvezel komt eraan, vervolg

Een brief van Reggefiber ontvangen en daaruit blijkt dat glas dichterbij komt. De kabel eindigt nu al een tijdje bij de gevel, maar volgens de laatste planning wordt die kabel op 16 juni doorgetrokken tot in de meterkast.

Reggefiber is langs geweest nu is het glas doorgetrokken tot in de meterkast en daar is een aansluitbox geplaatst. Een dag later ontving ik van KPN het aansluitpakket met een 'voor de monteur' doos erin met een kastje dat NT heet. Via email kreeg ik ook een planning voor het aansluiten op 22 juli (een maand wachten, het was 20 juni toen ik de mail las, zou dit een vergissing tussen juni en juli zijn?).

Ik heb de 'NT voor glas' op de aansluitkast geklikt (geen gereedschap nodig), maar het 'glas'-ledje blijft uit. Het is nu wachten tot het aan de kant van de 'centrale' wordt aangezet, denk ik.

Eergisteren ( 1 juli) ben ik gebeld door Reggefiber voor een afspraak omdat er een monteur zou moeten langskomen om de glasaansluiting 'binnen' te monteren. Nu ja, binnen was alles al gedaan, dus waarom een dag verlof nemen om op een monteur te wachten. Na wat zeuren, kon ik de dame aan de telefoon overtuigen dat het kastje er al zaten dat er 1 lampje aan ging, niet twee, zodat er waarschijnlijk in de centrale nog iets moest gebeuren. Een dag later, waren er op het NT kastje wel 2 lampjes aan, zowel het 'power' lampje en het 'glas' lampje en kan ik, conform het installatievoorschrift, de experiabox aansluiten.

Conform de installatie instructie, was het omschakelen van VDSL naar GLAS zo eenvoudig als het aansluiten van de rode netwerkabel op de ethernet aansluiting van het NT kastje en naar de WAN aansluiting van de experiabox en daarna het afkoppelen van de oude telefoonaansluiting met VDSL. De experiabox zal een proces starten om alles goed te zetten en dat kon wel even duren. Ik ben wat anders gaan doen en later bleek internet weer te werken. De experiabox was naar de default instellingen gereset, maar dat was ook aangegeven. Ik heb wat instellingen aangepast (de IPv4 portforwarding voor de website) en ook dat werkte weer.

De speedtest gaf een teleurstellend resultaat. Maar 20Mb/s down en dat bleek wel overeen te komen met de snelheid van 'Internet Basis' zoals ook in de nieuwe 'mijn kpn portal' stond. M.i. is er administratief iets misgegaan, want dat paste bij het abo zoals dat oorspronkelijk was aangevraagd (meer dan een jaar geleden). Maar via VDSL had ik intussen 'Internet Standaard' en die mutatie van de 'koper afdeling' blijkt niet te zijn meegenomen naar de 'glas afdeling' bij de conversie. Mijn plan was om 'Internet Standaard' te houden met de 60/6 snelheid want de prijs vond ik acceptabel. Op de 'mijn kpn portal' voor glas kon ik de gewenste 60/6 niet kiezen (dat kon alleen bij het aanvragen van een nieuw abonnement), maar bellen naar de servicedesk hielp en het abo wordt aangepast.

KPN heeft IPv6 bij glasvezel internet

Verrassing: Het blijkt dat IPv6 nu aan staat. Op mijn tunnel endpoint machine voor IPv6 zag ik meldingen van een onbekende IPv6 advertising (en op andere devices een extra IPv6-adres).

radvd[25490]: our AdvOtherConfigFlag on eth0 doesn't agree with fe80::1
radvd[25490]: RDNSS address 2a02:a47f:e000::53 received on eth0 from fe80::1 is not advertised by us
Het blijkt dat op het KPN glas netwerk de experiabox in dual stack mode met IPv6 werkt. Dat is goed voor de adoptie van IPv6. Omdat ik op m'n thuisnetwerk al IPv6 via een tunnel had, is die nu overbodig en kan ik die tunnel gaan uitzetten. Eerst heb ik op mijn tunnelserver de lokale radvd daemon uitgezetten, zodat m'n devices geen dubbel publiek IPv6 addres krijgen. De tunnelserver zelf laat ik nog even via de tunnel werken, omdat daar ook m'n websites aan gekoppeld zijn en ik dat later ga aanpassen. Voor de rest maakt het niet uit, dus die devices kunnen via het nieuwe IPv6 netwerk ook gewoon functioneren.

uitzetten oude radv prefix advertising

sudo update-rc.d radvd disable
sudo service radvd stop

Alle devices thuis (die IPv6 snappen) krijgen nu gewoon een public IPv6 adres zoals dat door de experiabox word geadverteerd (en niet meer via de tunnelserver). Het IPv6 adres wordt gewoon voor elk device via Stateless Address Autoconfiguration (SLAAC) bepaald. Dat IPv6 adres blijft voor je device hetzelfde, zolang het MAC-address van (de netwerkinterface van) je device en de geadverteerde IPv6 prefix niet veranderen.

Die interne devices zijn standaard alleen lokaal te benaderen (dat is dus veilig). Je kan dat veranderen via het IPv6 portforward menu, vergelijkbaar als bij IPv4. Je kan per device aangeven welke poorten toegankelijk moeten worden vanaf internet, maar de manier waarop dat voor meer dan 1 device werkt, was me niet duidelijk. Intussen ben ik erachter hoe het moet.

    Dit moet je doen:
  • Per 'device' voeg je een 'application' toe en daarin geef je aan welke poorten je wilt doorlaten.
  • Deze 'application' koppel je via een 'IP-address' rule aan het IPv6 address van je device.
Als je het weet is het simpel, maar het staat nu niet in de handleiding (generiek staat er niets in over IPv6, ik verwacht dat het nog komt).

Het issue hier is dat de 'application' maar voor 1 forwarding rule kan worden gebruikt. Je kan een 'application' niet voor meerdere devices gebruiken, maar er is een workarround. Je moet een nieuwe 'application' aanmaken, met een andere naam, voor elk device.

Waarschijnlijk komt die vreemde manier van instellen omdat de code is gecopy/paste van het IPv4 portforwarding menu. Bij IPv4 wordt portforwarding in combinatie met NAT gebruikt om verschillende poorten van dat ene publieke IPv4 addres naar verschillende devices op je thuisnetwerk door te sturen, maar je kan dezelfde poort daarom niet naar verschillende devices doorsturen. Bij IPv6 heeft elk device echter een eigen publiek IP adres, dus delen van de poort en het gebruik NAT is niet nodig en kan je dezelfde poort-definitie best voor meerdere devices gebruiken (maar dat laat de experiabox niet toe).

KPN Glasvezel - full speed

Bij glasvezel internet is er volgens de website een actie dat je de eerste drie maanden zonder extra kosten een snelheid van 100Mb/100Mb (down/up) krijgt. Nadat de snelheid bij het omschakelen van VDSL naar GLAS eerst terugging naar die van Internet Basis (i.p.v. de snelheid die hoort bij 'Internet Standaard'), heb ik gebeld met de servicedesk. Deze hebben dit foutje gecorrigeerd en tevens de actie van drie maanden gratis 100/100 snelheid geactiveerd. Bij de 1e meting was de snelheid nog niet aangepast.

Over drie maanden (12 oktober) eindigt de actie met de gratis upgrade naar 100/100 snelheid. Ik verander m'n abo dan naar 'Internet Standaard' zonder snelheidsverhoging. Bij zowel 100/100 als 100/10 maakt de extra download niet veel uit t.o.v 60 en extra upload is dan wel mooi (100 i.p.v. 6), maar het is relatief erg duur. De extra kosten voor 100/100 zijn 7,50 p/m (90,00 p/j) en bij 100/10 is dat 5,00 p/m.

KPN Glasvezel - Standaard snelheid

De drie maanden zijn voorbij en ik kon gewoon via de (nu vernieuwde) mijn-kpn site m'n abo terugzetten naar de standaard snelheid. Ik heb een andere speedtest gebruikt, die van speed of me, omdat ik op m'n linux machines de kpn speedtest niet kan doen, iets met dat m'n flash versie niet recent genoeg is, terwijl het wel de meest recente is.

De speedtest geeft aan dat bij een ingestelde 60/6 in werkelijkheid zo'n 75/34 gehaald wordt. Daar zit natuurlijk een meet onnauwkeurigheid in, maar ik merk bij het browsen en updaten van linux eigenlijk geen verschil. De snelheid is dus dik in orde. De PC was met een kabel aangesloten op de router.

Speedtest, die apart test op IPv4 en IPv6. Tijdens deze meting werd er ook TV gestreamed, dat zal het resultaat wat beinvloed hebben, naar later bleek, niet veel.

Speedtest, die apart test op IPv4 en IPv6. Paar dagen later. nu naar een andere testhost (parijs, maar wel sneller).

Speedtest op zaterdag 10 maart 2018.

Speedtest op dinsdag 31 juli 2018.

Speedtest op donderdag 27 september 2018.

Speedtest op dinsdag 1 january 2019.

Speedtest op zondag 14 juli 2019.

Speedtest op dinsdag 2 februari 2021 en woensdag 27 january 2021

Speedtest op zaterdag 14 augustus 2021

Speedtest op zaterdag 11 december 2021

Website - IPv4 en IPv6

With browser firefox, reverse lookup fort hostname works. With browser chrome, reverse lookup fails or skipped.

I need privacy, not because my actions are questionable, but because your judgement and intentions are,

World IPv6 Launch

Een speedtest zonder flash

Powered by NGINX

Let’s Encrypt

Buypass