Roel's Praathoek - Computers

Testlab en andere computers

Ik heb natuurlijk een aantal computers. Ze zijn intussen allemaal al wat ouder, dus qua specificaties stelt het allemaal niet zoveel voor. De meesten zijn geinstalleerd met als OS ubuntu linux. Voor de machines met Windows heb ik een plaatje via CPU-Z toegevoegd.

Netbook Blauw

Een netbook met een 8.9" scherm in een blauwe behuizing. Een Acer Aspire One. Toen de prijzen voor de eerste generatie netbooks kelderde, was dit een leuk extra systeempje voor erbij. Dit is een van de netbooks die nog met Linux werd geleverd, maar dat was niet zo'n geschikte distributie, dus die is snel vervangen door Ubuntu. Dat is ook zo gebleven, waarbij die natuurlijk wel regelmatig bijgewerkt wordt naar een recente Ubuntu release. Is best bruikbaar als internet peeceetje, maar het scherm is toch wel klein, qua resolutie.

Internet PC (oud, spare)

Een ASUS BareBone systeem dat al wat ouder is. Er zit een AMD Sempron(tm) 3600+ Processor in en 2GB geheugen en geintegreerde video. Als OS draait Ubuntu. Na herinrichting initieel met versie 12.04 LTS, maar geupdate naar 14.04 en 16.04. Als desktop geswitched naar Xununtu, maar andere varianten kunnen ook nog gekozen worden. De PC staat in de woonkamer en werd gebruikt om op internet rond te kijken en om mail te lezen. Wordt heel af en toe ook als multimedia systeem gebruikt met de DVB-T usb stick voor de FTA zenders of om een DVD te bekijken. Op deze PC draait ook de IPv6 tunnel en was de website actief (nu op een RPi).

Netbook Rood

Een netbook met een 10.1" scherm in een donkerrode behuizing. Als bijzonderheid heeft deze netbook een dual-core Atom CPU, die toen net pas uit was. Door het inwisselen van een boel AirMiles was de prijs voor deze laptop gunstig. Je moet natuurlijk met je tijd meegaan en af en toe iets nieuws aanschaffen :-) dus daarom.

Intel Atom N550Deze netbook kwam met Windows 7 Starter. Dat was niet heel toevallig, ik had gewacht totdat Windows XP versies op waren. Maarja, wat doe je er dan mee. Ik heb al vrij snel de windows partitie verkleind en op de vrijgekomen ruimte Ubuntu geinstalleerd. Ik gebruik de windows op deze laptop nu af en toe om het energieverbruik van een aantal apparaten uit te lezen met de PlugWise software, die alleen in de windows variant bestaat.

Lab computer - test server

Een ASUS Barebone, met een AMD Athlon(tm) II X4 620 Processor en 8GB geheugen. Hierop is ArchLinux geinstalleerd. Dit is nu mij internet computer.

Ik ben nu ervaring met ArchLinux aan het opdoen. ArchLinux is een z.g roling distribution en na de installatie vrij kaal. Ik heb er daarna XFCE op geinstalleerd.

Lab computer - virtualisatie host

Eén van mijn computers heb ik ingericht als Hyper-V host met de Server 2012 versie. Ik had nog een wat oudere computer met een AMD dual core processor en met 6GB geheugen. Niet veel, maar genoeg voor een bescheiden virtualisatie host. 8-)

De aanleiding (naast de gebruikelijke nieuwschierigheid) was om me op een volgend Microsoft examen te gaan voorbereiden. Daarvoor moet ik wat virtuele servers bouwen en die moeten ergens op een host draaien.

Deze PC had als server wat problemen met de CPU temperatuur. Voor het foutzoeken heb ik wat tooltjes gebruikt om te vinden wat er nu eigenlijk aan de hand was. Eerst eens 'CPU-Z' geinstalleerd. AMD Athlon 64 X2 4200+ Toen bleek dat CPU-Z geen temperaturen weergaf, 'Core Temp' gevonden en geinstalleerd. Het temperatuur probleem ontstond alleen door een hoge CPU load. Door de in de BIOS ingebouwde beveiliging ging de computer na een paar minuten steeds weer uit. Dat werkt niet lekker, natuurlijk.

Windows Server 2012 heeft direct na installatie, maar ook na een 'windows update' de onhebbelijke eigenschap om 100% CPU utilisation te genereren. Dat effect werd nog eens versterkt met twee VM die hetzelfde doen. Dat duurt een tijdje en daarna is alles weer rustig en daalt de CPU temperatuur weer. Vandaar dat dit eerder niet is opgevallen. De hoge CPU load bleek veroorzaakt door een pre-compilatie proces van vers geinstalleerde dot-net libraries.

Dat de CPU zo warm werd was natuurlijk vreemd, de koeler was helemaal niet warm. Gekeken of er koelpasta tussen CPU en koeler zat en dat zat er wel, maar was niet uniform verdeeld.Lagere CPU temperatuur Na het schoonmaken van de koeler en de CPU en wat verse pasta is alles weer in elkaar gezet en het resultaat bekeken. De nieuwe hoogste temperatuur was zeker 20 graden lager en dus een forse verbetering. Na een paar weken, bleek zelfs dat de maximum temperatuur nog verder gedaald was en i.p.v. boven de 120 graden, nu niet meer boven de 70 a 80 kwam, bij volle CPU last. Waarschijnlijk heeft dat de pasta nog wat moeten 'zetten' en is de warmtegeleiding nu optimaal.

HomeServer

Dit is een Acer H340 mini server, waarop oude windows home server software is geinstalleerd. Momenteel staat 'ie uit, wegens hardware problemen. Na een paar uur bedrijf, vallen de schijven uit. Als je een paar uur wacht en em dan met 1 schijf inschakelt werkt 'ie weer een tijdje. Je kan de andere schijven dan ook een voor een weer activeren, maar dat blijft niet zo. Waarschijnlijk iets met de voeding niet goed, slechte condensatoren of zo. Moet ik eens naar kijken. De gegevens op de schijven heb ik intussen op een andere NAS veilig gesteld.

Werk Laptop

Intel Core i5 Mijn werklaptop draait Windows 7. Verder geen bijzonderheden hierover. Wel het CPU-Z plaatje, omdat het kan.

ASRock ION 330

Dit is een small formfactor PC met een Atom 330 CPU en een nvidia GPU. Deze is bedoeld als een multimedia PC en heeft die functie ook lang gehad. Na een paar jaar is de harddisk stuk gegaan en werd deze functie door een andere PC overgenomen. Intussen zit er weer een werkende harddisk in. Omdat de Atom CPU (ondanks de 2 cores met hyperthreading) toch wat sloom aanvoelt is deze verbannen naar de slaapkamer en dient nu als reserve. Veel wordt die niet meer aangezet, maar het kan wel. De meest recente Ubuntu versie is hierop geinstalleerd en niet slechts de laatste LTS versie, zoals op veel van m'n andere thuiscomputers.

42

Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything.

World IPv6 Launch

Na verloop van tijd heb je een aardige verzameling aan wat oude computers. De meesten doen het nog uitstekend en zijn daarom nog in gebruik. Als de computer te oud wordt, voldoet die niet meer en kan afgevoerd worden.

Af en toe wordt er een nieuwe computer aangeschaft. Niet dat de oude het niet meer doet, maar het kan geen kwaad om zo nu en dan eens een modernere over te gaan.

RoHeVe - Nog aan het testen!

Copyright © 2014 - By - All Rights Reserved.