Roel's Praathoek - Computers

Testlab en andere computers

Ik heb een aantal computers. Ze zijn bijna allemaal al wat ouder, dus qua specificaties stelt het allemaal niet zoveel voor.

De meeste PC's zijn zelf inelkaar geshroefd en er staat linux op. Tegenwoordig gebruik ik weer vooral ubuntu linux, maar soms ook debian en archlinux.


 

Netbook Blauw

Een netbook met een 8.9" scherm in een blauwe behuizing. Het is een Acer Aspire One met een 16GB ssd. Toen de prijzen voor de eerste generatie netbooks rond 2008 kelderde, was dit een leuk extra systeempje voor erbij. Dit is een netbook die met Linux werd geleverd, maar dat was niet zo'n geschikte distributie. De preinstelled linux exoot heb ik al snel vervangen door ubuntu linux. Was ooit best bruikbaar als internet peeceetje, maar het scherm is toch wel klein. Geeft nu ook wat issues, waarschijnlijk is de ingebouwde solid-state disk na 10 jaar versleten. Intussen een junkbox item, afgevoerd dus.

Netbook Rood

Een netbook met een 10.1" scherm in een donkerrode behuizing. Het is een Packard bell met harddisk. Als bijzonderheid heeft deze netbook een dual-core Atom CPU, die toen net pas uit was. Door het inwisselen van een boel AirMiles, was de prijs 50% lager.

Intel Atom N550Deze netbook kwam met Windows 7 Starter. Dat was niet heel toevallig, ik had gewacht totdat Windows XP versies op waren. Maarja, wat doe je er dan mee. Ik gebruik de windows op deze laptop nu af en toe om het energieverbruik van een aantal apparaten uit te lezen met de PlugWise software, die alleen in de windows variant bestaat. Deze laptop word normaal gewoon als een linux laptop gebruikt en daarmee start die ook op als je verder niets doet.

Ik heb de windows partitie verkleind en op de vrijgekomen ruimte linux geinstalleerd. Begonnen met xubuntu, maar toe ik die een keer stuk geconfigureerd had, heb ik bij de herinstallatie debian gebruikt met xfce als desktop. Intussen Debian 10 (64bit)

Lenovo ideapad 100S 14i

Deze Laptop heb ik als vervanger voor de andere twee netbooks. Dit is een lichte laptop met Windows 10 en een onboard 'ssd' van slechts 32GB (niet te upgraden). Dat is eigenlijk te klein om windows 10 elk half jaar te updaten. Om te kunnen upgraden moest ik een externe USB-HD koppelen (een SD-kaart werkt niet en idem usb-stick), maar dat bleek een half jaar later ook niet meer te werken. De laptop heeft daarom nu ubuntu geinstalleerd, dat werkt wel. De 2GB geheugen is goed voor licht werk.

Internet PC 3

Een ASUS BareBone systeem, die middels moederboard swap is geupgrade met een 'AMD Ryzen 3 3200G with Radeon Vega Graphics' processor en 16GB geheugen. Het board is een Gigabyte B450M S2H. Dit is m'n eerste PC met een M.2 solid state disk. Aangeschaft in 2018, met als OS intussen ubuntu 20.04 LTS, met het idee om de laatste LTS te blijven volgen.

Internet PC 2 (oud, spare)

Een ASUS Barebone, met een AMD Athlon(tm) II X4 620 Processor en 8GB geheugen. Deze is waarschijnlijk aangeschaft in 2010. Hierop is ArchLinux geinstalleerd met LXDE als desktop. Deze PC is nu mijn reserve internet PC, maar word niet veel meer gebruikt.

Internet PC 1 (oud, spare, afgevoerd)

Een ASUS BareBone systeem met een AMD Sempron(tm) 3600+ Processor in en 2GB geheugen en geintegreerde video. Deze is waarschijnlijk aangeschaft in 2008. Als OS is Xubuntu 18.04 (64bit) geinstalleerd. Sinds de upgrade naar 18.04 de GUI kwijtgeraakt (X start niet meer, blijkt door te oude nvidia (onboard) hardware te komen). Dit board ligt nu in de junkbox.

Speeltuin PC

Deze PC is gebouwd in een al aanwezige Antec kast, waarin eerst een ander mainboard zat. Het mainboard is nu een Gigabyte GA-F2A88XM-D3HP met een AMD A8-7600 CPU en 8GB geheugen. Aangeschaft in 2017, via een upgradeset. Op de 1e disk staat Archlinux (voor normaal gebruik) en op de 2e disk staat CentOS 7 (als studie materiaal).

Aanleiding voor de boardswap was dat het oude mainboard niet geschikt was voor hdmi 1.3 dat geen ultrawide monitor kon aansturen. Een hardware upgrade dat kon oplossen, maar omdat het oude mainboard al redelijk oud was, viel de keuze op een mainboard upgrade en niet een extra videokaart. Ik heb ook nog gekeken naar AMD Ryzen processor, maar de variant met geintegreerde video was nog niet verkrijgbaar.

Media PC

Deze is samengesteld uit een ThermalTake kast met daarin een mini-ITX board. Het mainboard is een Gigabyte GA-E3000N met een AMD E3000 dual core CPU en 8GB geheugen. Aangeschaft in 2019 als low-cost PC upgrade setje. Hierop was initieel lubuntu 18.04 LTS geinstalleerd, maar intussen geupgrade naar de gewone ubuntu en naar de laatste versie ubuntu.

Museum PC (oud, spare)

Een whitelabel systeem uit 2005 met een AMD Sempron(tm) 3000+ Processor en 1,5GB geheugen (oorspronkelijk 512Mb) en geintegreerde SiS video. Er zat ooit een AGP kaart in, maar die is nu elders ingezet. Met de onboard video is de GUI traag, wegens het ontbreken van hardware rendering. Met een passend scherm (19" hd-ready) echter nog net aanvaardbaar. Deze PC staat sowieso zelden aan en is verbannen naar de logeerkamer.

Na jaren deze computer niet gebruikt te hebben, kon ik ubuntu 10.10 niet meer upgraden naar 14.04, die toen actueel was. Daarom een schone herinstallatie met debian (i386, omdat de cpu geen 64bit aankan) en op een andere harddisk (de oude disk had kuren). Bij wijze van experiment heb ik het systeem met full-disk encryptie geinstalleerd. Dat werkt gewoon, maar erg nuttig is het niet (staat immers geen geheime data op, alleen een OS en firefox).

ASRock ION 330

Dit is een small formfactor PC met een Atom 330 CPU en een nvidia GPU. Deze was bedoeld als een multimedia PC en heeft die functie ook lang gehad. Na een paar jaar is de harddisk stuk gegaan. Na vervangen van de disk is het meer een generieke reseve PC geworden. Omdat de Atom CPU (ondanks de 2 cores met hyperthreading) toch wat sloom aanvoelt is deze verbannen naar de slaapkamer maar wordt daar zelden gebruikt (om de paar maanden eens upgrades draaien). De meest recente Ubuntu versie is hierop geinstalleerd.

HomeServer (afgevoerd)

Dit is een Acer H340 mini server, waarop oude windows home server software is geinstalleerd. Momenteel staat 'ie uit, wegens hardware problemen. Na een paar uur bedrijf, vallen de schijven uit. Als je een paar uur wacht en em dan met 1 schijf inschakelt werkt 'ie weer een tijdje. Je kan de andere schijven dan ook een voor een weer activeren, maar dat blijft niet zo. Waarschijnlijk iets met de voeding niet goed, slechte condensatoren of zo. Moet ik eens naar kijken. De gegevens op de schijven heb ik intussen op een andere usb disk veilig gesteld.

ThuisLab (afgevoerd)

Ik had nog een wat oudere computer (aanschaf in 2008) met een AMD dual core processor (Athlon X2 4200+) Net genoeg voor een bescheiden virtualisatie host, destijds. 8-). Geheugen is ooit iets uitgebreid met 4GB, maar intussen ligt het moederbord (GA-MA69VMS2) in de junkbox, te wachten op betere tijden. De behuizing en disks zijn hergebruikt voor een andere PC.

Deze PC had als Hyper-V host wat problemen met de CPU temperatuur. Voor het foutzoeken heb ik wat tooltjes gebruikt om te vinden wat er nu eigenlijk aan de hand was en daarvoor 'CPU-Z' geinstalleerd. AMD Athlon 64 X2 4200+ Toen bleek dat CPU-Z geen temperaturen weergaf, 'Core Temp' gevonden en geinstalleerd. Het temperatuur probleem ontstond alleen door een hoge CPU load. Door de in de BIOS ingebouwde beveiliging ging de computer na een paar minuten steeds weer uit. Dat werkt niet.

Dat de CPU zo warm werd was natuurlijk vreemd, de koeler was helemaal niet warm. Gekeken of er koelpasta tussen CPU en koeler zat en dat zat er wel, maar was niet uniform verdeeld.Lagere CPU temperatuur Na het schoonmaken van de koeler en de CPU en wat verse pasta is alles weer in elkaar gezet en het resultaat bekeken. De nieuwe hoogste temperatuur was zeker 20 graden lager en dus een forse verbetering. Na een paar weken, bleek zelfs dat de maximum temperatuur nog verder gedaald was en i.p.v. boven de 120 graden, nu niet meer boven de 70 a 80 kwam, bij volle CPU last. Waarschijnlijk heeft dat de pasta nog wat moeten 'zetten' en is de warmtegeleiding nu beter.

Laptop werk (oud, afgevoerd)

Intel Core i5 Een oude werklaptop draait Windows 7. Verder geen bijzonderheden hierover. Wel het CPU-Z plaatje, omdat het kan. Deze is intussen vervangen, wegens eos en weer ingeleverd.

42

Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything.

World IPv6 Launch

Na verloop van tijd heb je een aardige verzameling aan wat oude computers. De meesten doen het nog uitstekend en zijn daarom nog in gebruik. Als de computer te oud wordt, voldoet die niet meer en kan afgevoerd worden.

Af en toe wordt er een nieuwe computer aangeschaft. Niet dat de oude het niet meer doet, maar het kan geen kwaad om zo nu en dan eens een modernere over te gaan.