Roel's Praathoek - Computers

Testlab en andere computers

Ik heb een aantal computers. Ze zijn allemaal al wat ouder, dus qua specificaties stelt het allemaal niet zoveel voor. De meeste zelfbouw zijn geinstalleerd met linux in de varianten Archlinux, Debian en Ubuntu. Ik ook nog systemen met windows, een Acer netbook met zowel Windows 7 als Debian Linux en een Lenovo Ideapad laptop met Windows 10 (met slecht een 32GB ssd en dat is eigenlijk te klein).


 

Netbook Blauw

Een netbook met een 8.9" scherm in een blauwe behuizing. Het is een Acer Aspire One met een 16GB ssd. Toen de prijzen voor de eerste generatie netbooks rond 2008 kelderde, was dit een leuk extra systeempje voor erbij. Dit is een van de netbooks die nog met Linux werd geleverd, maar dat was niet zo'n geschikte distributie. Deze preinstelled linux exoot heb ik al snel vervangen door ubuntu linux (intussen versie 16.04 LTS, via een boel voorlopers). Is best bruikbaar als internet peeceetje, maar het scherm is toch wel klein, qua resolutie, en begint nu wat issues te geven bij het afspelen van youtube filmpjes. Waarschijnlijk is de ingebouwde solid-state disk na 10 jaar versleten.

Netbook Rood

Een netbook met een 10.1" scherm in een donkerrode behuizing. Het is een Packard bell met harddisk. Als bijzonderheid heeft deze netbook een dual-core Atom CPU, die toen net pas uit was. Door het inwisselen van een boel AirMiles was de prijs voor deze netbook heel gunstig. Je moet met je tijd meegaan en af en toe iets nieuws aanschaffen :-) dus daarom.

Intel Atom N550Deze netbook kwam met Windows 7 Starter. Dat was niet heel toevallig, ik had gewacht totdat Windows XP versies op waren. Maarja, wat doe je er dan mee. Ik gebruik de windows op deze laptop nu af en toe om het energieverbruik van een aantal apparaten uit te lezen met de PlugWise software, die alleen in de windows variant bestaat.

Ik heb de windows partitie verkleind en op de vrijgekomen ruimte linux geinstalleerd. Begonnen met xubuntu, maar toe ik die een keer stuk geconfigureerd had, heb ik bij de herinstallatie debian gebruikt met xfce als desktop.

Speeltuin PC

Deze PC is ontstaan na een board-swap. Draait met een AMD A10 en 8GB geheugen, aangeschaft in 2017 en met EFI firmware. Draait Archlinux maar op een 2e disk staat CentOS 7 als studie materiaal (soort van dual-boot door de andere disk als bootdisk te kiezen). Aanleiding voor deze ombouw was dat mijn internet pc geen ultrawide monitor kon aansturen (te lage hdmi versie) en alleen een hrdware upgrade dat kon oplossen. Ik heb gekeken naar een Ryzer, maar omdat de Ryzen APU's nog niet uit waren, was dat wat te vroeg.

Internet PC

Een ASUS Barebone, met een AMD Athlon(tm) II X4 620 Processor en 8GB geheugen. Hierop is ArchLinux geinstalleerd met LXDE als dektop. Dit is mijn internet computer.

Internet PC (oud, spare)

Een ASUS BareBone systeem met een AMD Sempron(tm) 3600+ Processor in en 2GB geheugen en geintegreerde video. Als OS draait Ubuntu. Na herinrichting initieel met versie 12.04 LTS, maar geupdate naar 14.04 en 16.04 en nu 18.04. Als desktop geswitched naar Xununtu, maar sinds de upgrade naar 18.04 de GUI kwijtgeraakt (X start niet meer, blijkt door te oude nvidia (onboard) hardware te komen en zelfs nouveau doet nog net de framebuffer in HD). Op deze PC draait ook de IPv6 tunnel, maar staat nog zelden aan.

Museum PC (oud, spare)

Een whitelabel systeem uit 2005 met een AMD Sempron(tm) 3000+ Processor en 1,5GB geheugen (oorspronkelijk 512Mb) en geintegreerde SiS video. Er zat ooit een AGP kaart in, maar die is nu elders ingezet. Met de onboard video is de GUI traag, wegens het ontbreken van hardware rendering. Met een passend scherm (19" hd-ready) echter nog net aanvaardbaar. Deze PC staat sowieso zelden aan en is verbannen naar de logeerkamer.

Na jaren deze computer niet gebruikt te hebben, kon ik ubuntu 10.10 niet meer upgraden naar 14.04, die toen actueel was. Daarom een schone herinstallatie met debian (omdat ik die op een usb stick had staan, waarmee deze pc nog wilde booten) en ook op een andere harddisk (de oude disk had nogal kuren). Bij wijze van experiment heb ik het systeem met full-disk encryptie geinstalleerd. Dat werkt gewoon, maar erg nuttig is het niet (staat immers geen gevoerloige data op).

ASRock ION 330

Dit is een small formfactor PC met een Atom 330 CPU en een nvidia GPU. Deze is bedoeld als een multimedia PC en heeft die functie ook lang gehad. Na een paar jaar is de harddisk stuk gegaan. na vervangen van de disk is het meer een generieke reseve PC geworden. Omdat de Atom CPU (ondanks de 2 cores met hyperthreading) toch wat sloom aanvoelt is deze verbannen naar de slaapkamer maar wordt daar zelden gebruikt (om de paar maanden eens upgrades draaien). De meest recente Ubuntu versie is hierop geinstalleerd.

HomeServer (afgevoerd)

Dit is een Acer H340 mini server, waarop oude windows home server software is geinstalleerd. Momenteel staat 'ie uit, wegens hardware problemen. Na een paar uur bedrijf, vallen de schijven uit. Als je een paar uur wacht en em dan met 1 schijf inschakelt werkt 'ie weer een tijdje. Je kan de andere schijven dan ook een voor een weer activeren, maar dat blijft niet zo. Waarschijnlijk iets met de voeding niet goed, slechte condensatoren of zo. Moet ik eens naar kijken. De gegevens op de schijven heb ik intussen op een andere usb disk veilig gesteld.

ThuisLab (afgevoerd)

Ik had nog een wat oudere computer met een AMD dual core processor en met 6GB geheugen. Niet veel, maar genoeg voor een bescheiden virtualisatie host. 8-). Intussen ligt het moederbord ergens in de kast. De behuizing en disks zijn hergebruikt voor een andere PC.

Deze PC had als Hyper-V host wat problemen met de CPU temperatuur. Voor het foutzoeken heb ik wat tooltjes gebruikt om te vinden wat er nu eigenlijk aan de hand was en daarvoor 'CPU-Z' geinstalleerd. AMD Athlon 64 X2 4200+ Toen bleek dat CPU-Z geen temperaturen weergaf, 'Core Temp' gevonden en geinstalleerd. Het temperatuur probleem ontstond alleen door een hoge CPU load. Door de in de BIOS ingebouwde beveiliging ging de computer na een paar minuten steeds weer uit. Dat werkt niet.

Dat de CPU zo warm werd was natuurlijk vreemd, de koeler was helemaal niet warm. Gekeken of er koelpasta tussen CPU en koeler zat en dat zat er wel, maar was niet uniform verdeeld.Lagere CPU temperatuur Na het schoonmaken van de koeler en de CPU en wat verse pasta is alles weer in elkaar gezet en het resultaat bekeken. De nieuwe hoogste temperatuur was zeker 20 graden lager en dus een forse verbetering. Na een paar weken, bleek zelfs dat de maximum temperatuur nog verder gedaald was en i.p.v. boven de 120 graden, nu niet meer boven de 70 a 80 kwam, bij volle CPU last. Waarschijnlijk heeft dat de pasta nog wat moeten 'zetten' en is de warmtegeleiding nu beter.

Laptop werk (oud, afgevoerd)

Intel Core i5 Mijn oude werklaptop draait Windows 7. Verder geen bijzonderheden hierover. Wel het CPU-Z plaatje, omdat het kan. Deze is intussen vervangen, wegens eos.

42

Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything.

World IPv6 Launch

Na verloop van tijd heb je een aardige verzameling aan wat oude computers. De meesten doen het nog uitstekend en zijn daarom nog in gebruik. Als de computer te oud wordt, voldoet die niet meer en kan afgevoerd worden.

Af en toe wordt er een nieuwe computer aangeschaft. Niet dat de oude het niet meer doet, maar het kan geen kwaad om zo nu en dan eens een modernere over te gaan.

RoHeVe - Roels Praathoek

Copyright © 2018 - By - All Rights Reserved.