Roel's Praathoek - Werk en Certificering

deze pagina is verouderd.

Werk

Mijn werk is in de IT. Ik ontwerp en bouw IT infrastructuren.

Werkveld

Ik werk vooral met Microsoft Windows omgevingen met als zwaartepunt de server backend, geautomatiseerde werkplek uitrol, migratie, mail en automation van beheer processen. Bij de meeste projecten wordt dit gecombineerd met een transitie van een oude naar de nieuwe omgeving middels migratie. Ik kom ook de nodige linux systemen tegen en weet ook daar m'n weg te vinden.

Ik ben mijn IT loopbaan begonnen als Novell gecertificeerde CNE voor NetWare en later ook GroupWise. Het is al lang geleden dat ik 'Novell servers' tegen kwam en meestal omdat dat moest worden weggemigreerd naar een Microsoft platform. Daarbij kwam mijn ervaring met de oude Novell technologie nog best van pas.

Microsoft

Ik heb Microsoft certificeringen. Dit begon lang geleden met een NT4 server certificering en later ook MCSA en MCSE 2000 ook geupgrade naar 2003. In het 2008 tijdperk de MCITP virtualistatie certificering gedaan.

Ook zaken als SCCM, VBscripting, T-SQL en PowerShell zijn voorbij gekomen. Ook Office 365 heeft voor nieuwe kennisgebieden gezorgd, zoals bijvoorbeeld ADFS en Exchange Online.

Novell

In het begin van mijn IT loopbaan heb ik een aantal Novell Certificeringen gehaald, vanaf die voor NetWare 2 en Netware 3, later gevolgd door Netware 4, 5 en nog NetWare 6. Daarna ging Novell rare dingen doen, stapte af van netware en begon met Open Enterprise Server deed verder wat rare dingen met z'n producten portfolio.

De meeste van m'n projecten waren ondertussen op Microsoft Windows gericht, dus dat er ook nog NetWare bestond was niet meer boeiend. Nietemin heb ik natuurlijk nog wel m'n oude Novell Certifcering, CNA, CNE en zelfs een Master CNE.

Citrix, Cisco, VMware, Quest

Naast Microsoft zijn er natuurlijk ook nog andere leveranciers met interesante technologien. Uiteraard heb ik daar ook mee te maken en in bepaalde mate ook ervaring mee. Denk hierbij aan virtuele machines bouwen, XenApp gebruiken en het configureren van IP-routering en VLAN's op switches.

Certificering

Als je in de IT werkzaam bent, moet je konstant je kennis uitbreiden. Dat doe je door veel te lezen, veel te experimenteren in je 'lab' en natuurlijk doordat je bij je werk weer met vernieuwing van de technologie te maken krijgt. Het volgen van een training hoort daar ook bij, al was het maar om uit de 'bussiness as usual'sleur te komem en even echt met nieuwe dingen bezig te gaan.

Om ook te kunnen aantonen dat je kennis opbouwt, heb je examens en daar horen dan weer certificeren bij. Die certificering kan je inbrengen in 'een pool' bij je werkgever, zodat die zich daarmee weer kan kwalificeren voor Partner Programma's van leveranciers.

Je moet de stof beheersen om de voor certificering benodigde examens goed te doen, vooral als je tijdens je dagelijkse werk net met heel andere zaken bezig bent. Dat betekent dat je in je 'lab' de nieuwe techniekeb uitprobeert en er ook mee werkt. Daarvoor moet je af en toe tijd vrijmaken hiervoor, zodat je voorbereid op examen kan en die gelijk haalt.

Intussen heb ik de nodige certificaten verzameld, hoewel niet altijd de nieuwste. De ontwikkelingen gaan snel, dus voor je het weet, loop je weer achter. Een aantal oude certificeringen zijn intussen niet meer relevant, zoals m'n oude CNE certificeringen.

Mijn Microsoft Certificeringen

Microsoft Certified Technology Specialist

Microsoft Certified IT Professional

Microsoft Certified Systems Administrator

Microsoft Certified Systems Engineer